Anpassningar på Kvinnohöjden på grund av Coronapandemin

INFORMATION OM ANPASSNINGAR OCH SÄRSKILDA REGLER I KVINNOHÖJDENS VERKSAMHET 2020 PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN

Vi glädjer oss åt att det är möjligt hålla Kvinnohöjden öppen i sommar, men tänk på att Kvinnohöjden inte är någon “skyddad miljö” fri från alla risker, utan en del av samhället. I år blir vistelsen annorlunda och kanske ovan, det betyder inte sämre!

Vi har alla samma ansvar att vara varsamma med både oss själva och varandra!  På Kvinnohöjden kan ingen välja att agera som hemma, för ingen är ”hemma” utan i en miljö, där vi har ansvar för varandra. Därför måste vi ha särskilda regler i år. De är som FHMs riktlinjer som gäller i resten av samhället, samt detaljanpassningar efter våra förutsättningar:

– Tvätta händerna ofta och noga!

– Håll fysisk distans  till de du inte umgås nära med annars

– Var hellre utomhus än inomhus

– Träffa inte andra när du är sjuk (KH betalar tillbaka avgifter vid behov)

Du ska vara symptomfri för att komma till Höjden och stanna hemma om du har haft kontakt med personer som insjuknat.

Kvinnohöjdens medlemsmöte 7 juni beslutade att i sommar sätts en begränsning på att maximalt 20 kvinnor (vuxna samt flickor över 12 år) får vistas på KH samtidigt. Barn 0-12 år räknas inte.

Detta antal är baserad på en bedömning av storleken på våra gemensamma lokaler, och antal rum.

SÄRSKILDA STÄD/HYGIENREGLER

Flytande tvål (fri från färg och parfym, pga allergier) på alla toaletter och i köket. Inga frottéhanddukar på toaletter, inga handdukar i köket. Alla uppmanas använda pappershanddukar. Egen handduk används på rummet och i duschen.
Handspritflaskor utspridda i samlingsrum, hall, kök, hygienutrymmen mm.
Desinficera handtag och andra relevanta ytor, med ytsprit på pappershandduk, minst

3 GGR/DAG i allmänna utrymmen. Städa ditt rum noggrant när du ska åka, desinficera handtag mm. Använd engångshandskar vid städning.

MATLAGNING

Engångshandskar för att hantera den mat som inte ska upphettas, som t ex sallad, bröd, ost mm. Sprid ut er. Stå ute och gör sallad etc.
Laga helst mat med de du umgås med i vanliga fall. Försök att vara så få som möjligt samtidigt vid matlagning, max 3 personer, och övriga håller sig borta från köket.

MATSERVERING

Ingen buffé, inga köer, glesa ut sittplatserna till armlängds avstånd, sitt vid olika bord. Inget onödigt spring i och mellan rummen. Istället dukas serveringsfat fram vid flera bord. Även tallrikar, bestick, glas dukas fram av matlagarna. Ta maten med egna bestick istället för uppläggsbestick. De som dukar lägger ut extra bestick på varje bord, för att det ska vara möjligt att ta om av maten med egna bestick.  

Sitt gärna utomhus, även där med armlängds avstånd. Det blir alltså möjligt att äta utomhus utan att alls behöva gå in i matsalen!

Om du vill ät ute även vid dåligt väder, ta med tjocka kläder och vindjacka, regnkläder. Kvinnohöjden har gott om filtar!

Vid naturskola för barn blir det många personer till maten, det kan vara lämpligt att överväga indelning i två matlag på separata tider, alternativt att äta ute som ett äventyr. Det bör vara 2 meter mellan borden och armlängds avstånd mellan personer (som inte är från samma familj).

DISK

Alla lämnar tallrikar osv på matbordet. Diskgruppen dukar av allt, med engångshandskar. Tvätta eller diska aldrig på lägre temperatur än 60 grader. På diskmaskiner använder vi programmet som står för kastruller mm, vilket är 70 grader.

KAFFE/FRUKT/MELLANMÅL

Termosar med kaffe, hett vatten och mjölk (för att hålla kylan) samt tepåsar ställs fram på bord på verandan och på framsidan utomhus. Likaså fruktskålar och gärna kylväskor med
t ex mellanmålsmörgåsar eller kaffebröd efter deltagarnas behov och önskemål.

MÖTEN/UMGÄNGE

Om möjligt utomhus, om inomhus i rymlig lokal med begränsat antal. Dela upp i smågrupper vid behov.

PROMENADER OCH BAD

Håll minst armlängds avstånd till varandra (se affisch). Gäller även på badflotten/brygga.

DUSCH OCH BASTU

Undvik att byta om i omklädningsrummet, byt på rummet. Duscha så få som möjligt samtidigt, vänta ovanför trappan eller på farstubron. Bastun hålls avstängd pga att den är så liten, så nära duscharna och därmed en onödig smittrisk. Tänk på att ett alternativ till dusch kan vara att tvätta dig utomhus, med tvättfat och handduk eller att bada i sjön med tvål.

Om du blir sjuk:

gäller även lindriga luftvägssymtom, håll dig på rummet, eller ute på betryggande avstånd från andra personer, tills du ser om du blivit bättre, eller om det är dags att planera hemresa.

ÅTGÄRDER VID SYMTOM PÅ COVIDINFEKTION
Lämna inte ditt rum, utan ring genast till häxa, kursledare eller kamrat!

Den du först får tag i ansvarar för att häxor och kursledare/igångsättare genast informeras. De ordnar att mat och dryck levereras till din rumsdörr, samt att vi sätter en lapp på din dörr, samt korridordörr om misstänkt covidinfektion.

Om man blir sjuk med covidinfektionssymtom ansvarar en för att ta sig därifrån om möjligt.

I undantagsfall skulle en situation kunna uppstå när en kvinna med symtom inte kan åka från Kvinnohöjden. I så fall får häxor och kursledare/igångsättare hantera situationen tills hemresa kan ordnas. 1177 kontaktas för råd.

Om någon blir sjuk, men inte har möjlighet att åka hem:
Informera alla. Spärra av det rummet och rummen intill. Låt friska kvinnor som har rummen nära flytta till annat ledigt rum.
Flytta inte på den sjuka kvinnan, då blir det ännu fler rum som ska desinficeras.
Avdela en toalett till den sjuka kvinnan, som inte friska kvinnor använder.
Sjukrummet stängs av och vädras några dagar efter att kvinnan har åkt därifrån. Därefter städas det enligt de råd som vi kan få från sjukvårdsupplysningen 1177.

VARMT VÄLKOMMEN TILL EN HÄRLIG, MEN LITE ANNORLUNDA, VISTELSE PÅ KVINNOHÖJDEN I SOMMAR!

Vi får en kurssommar på Kvinnohöjden

Regeringen offentliggjorde torsdagen den 4 juni sitt beslut att häva avrådan för resor inom Sverige. Från och med den 13 juni är det alltså möjligt för friska symtomfria personer att turista inom Sverige och det här betyder att Kvinnohöjden kan genomföra sommarens utannonserade verksamhet.

Sommaren kommer dock att bli kantad av restriktioner, till exempel har vi under senaste medlemsmötet tagit beslut på att högst 20 vuxna kvinnor kan vistas på Kvinnohöjden samtidigt.

Mer information om detaljerna för sommaren kommer inom kort att skickas ut till de som har anmält sig till sommarens kurser.

Om sommaren på Kvinnohöjden

Den 13 maj gick Folkhälsomyndigheten ut och förtydligade sin avrådan om icke nödvändiga resor inom Sverige. Budskapet var att resor motsvarande 1-2 timmar från med bil kan vara OK, förutsatt att de genomförs på ett smittsäkert sätt. Den tredje juni ska tydligare råd för sommaren ges.

Under ett medlemsmöte har vi beslutat att reserestriktionerna enligt Folkhälsomyndigheten måste vara borttagna för att vi ska kunna genomföra utannonserad verksamhet på Kvinnohöjden i sommar. Den sjunde juni kommer vi ha ett möte då vi slutgiltigt beslutar om sommarens kursprogram och vi återkommer med mera information efter detta datum.

Årsmöte och medlemsmöte har ägt rum

Årsmöte och medlemsmöte har hållits i Demokratipiloternas lokal på Södermannagatan 38, på Södermalm i Stockholm, ett ställe som passar oss som handen i handsken med gammal 70-talsinredning och goda tesorter. Det blev två effektiva möten där vi bestämde en ny styrelse tillika ekonomigrupp samt diskuterade aktuella frågor för Kvinnohöjden.

Vi bestämde även mötesplan för resten av året:

  • Kvinnohöjden lördagen den 23 maj klockan 19
  • Stockholm Demokratipiloterna lördagen den 19 september klockan 11
  • Uppsala Håga by lördagen den 21 november klockan 12

Vill du engagera dig i Kvinnohöjden,  bli medlem eller stödja oss ekonomiskt, se Stöd oss.

Bli medlem i Kvinnohöjden

Ett nytt decennium står inför dörren och snart decenniets första härliga kurssommar. Just nu förbereds kursprogrammet, det kommer i vanlig ordning att bli enastående. I februari planeras årsmöte och medlemsmöte.

Vill du veta mer om vad som händer på Kvinnohöjden och i vår förening, lös medlemskap! Då får du medlemsbladet som kommer ut några gånger per år samt blir inbjuden till en mailinglista. Andra förmåner är billigare gästpriser samt möjlighet att vara på Kvinnohöjden utanför kurstid, till exempel under ett nyårsfirande.

Hur du blir medlem kan du få veta om du går in på sidan Stöd oss. Betalar du nu innan nyår så gäller medlemskapet för år 2020.

Ni kvinnor som redan är eller har varit medlemmar, passa på att förnya era medlemskap, samma sak gäller där, betalar ni nu gäller medlemskapet för nästa år.

Medlemsmöte i Stockholm den 7 september

Medlemsmöte kommer att äga rum lördagen den 7 september klockan 13.00, hos Dynamo Demokratipiloterna, Södermannagatan 38, på Södermalm i Stockholm. Tunnelbana till Medborgarplatsen och sedan en liten promenad. Fika serveras från klockan 12.00.

Kom med om du är intresserad av att delta i intressanta diskussioner om Kvinnohöjden! Är du inte medlem så kan du lösa medlemskap under mötet.

Kommande medlemsmöte är i Uppsala Håga by lördagen den 23 november.

Sommar på Kvinnohöjden

Ingen vecka är den andra lik på Kvinnohöjden, det är en del av charmen med detta underbara ställe! Till exempel under projektveckan brukar det vara stillsamt och koncentrerat. Då kan kvinnor sitta i biblioteket och fila på en viktig text på sin dator…

…eller vara djupt försjunken i någon intressant bok.

Under bygg och trädgård – Rusta med lusta – är stämningen en helt annan. Då är det liv och rörelse på Kvinnohöjden, kvinnor är fullt engagerade i diverse praktiska göromål som ska klaras av. Det kan exempelvis röra sig om att ta ner en syrenhäck…

…måla om en pinnsoffa…

…eller snickra ihop en ny flytbrygga!

Ännu finns tid kvar i sommar att besöka Kvinnohöjden. Kurser pågår en bit in i augusti och den 30 augusti till 1 september är det stängningshelg.

Foto: Maria Thiessen

Ledarinna sökes till kursen Feministiskt självförsvar

Av personliga skäl har den tilltänkta kursledaren Anja avsagt sig kursen Feministiskt självförsvar som är planerad till den 16-20 juni på Kvinnohöjden. Vi söker därför en ny ledarinna till kursen. Du är väl förtrogen med feministiskt självförsvar, har tidigare hållit kurser i ämnet och du är även väl förtrogen med miljön kring Kvinnohöjden och förstår innebörden av feministisk pedagogik.

Låter det intressant att få uppleva några vackra försommardagar på Kvinnohöjden omgiven av härliga kvinnor, hör av dig till kvinnohojden@yahoo.se.

Känslan av paradis

I sin dokumentärfilm ”Känslan av paradis” ger Zayera Khan en inblick i den unika miljön på Kvinnohöjden.

Under sommaren 2014 berättar gäster, medverkande och kursdeltagare om sina individuella relationer till Kvinnohöjden, där olika kvinnogenerationer möts, byter kunskap och erfarenheter. I de röda husen, som för vissa har blivit till ”ett annat hem”, erbjuds kurser i bland annat tango, skönlitterärt skrivande och vegansk matlagning.

I den öppna, alldeles egna atmosfären finns plats för diskussioner om feminism och separatism lika mycket som för vila. För sina gäster är gården mer än bara ett semesterparadis i naturen. Med gemensam arbetsfördelning som matlagning, basgrupper för regelbunden möjlighet till ”rundor” och samtal där alla får höras och ta plats, uppstår på Kvinnohöjden en ”fristad från patriarkatet”, ”en levd utopi”, så befriad från hierarkier som det går.

Här presenteras trailern.

Om du vill se hela filmen, surfa då in på följande sida där du kan titta på filmen mot en avgift:
Känslan av paradis