Anpassningar på Kvinnohöjden på grund av Coronapandemin

INFORMATION OM ANPASSNINGAR OCH SÄRSKILDA REGLER I KVINNOHÖJDENS VERKSAMHET 2020 PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN

Vi glädjer oss åt att det är möjligt hålla Kvinnohöjden öppen i sommar, men tänk på att Kvinnohöjden inte är någon “skyddad miljö” fri från alla risker, utan en del av samhället. I år blir vistelsen annorlunda och kanske ovan, det betyder inte sämre!

Vi har alla samma ansvar att vara varsamma med både oss själva och varandra!  På Kvinnohöjden kan ingen välja att agera som hemma, för ingen är ”hemma” utan i en miljö, där vi har ansvar för varandra. Därför måste vi ha särskilda regler i år. De är som FHMs riktlinjer som gäller i resten av samhället, samt detaljanpassningar efter våra förutsättningar:

– Tvätta händerna ofta och noga!

– Håll fysisk distans  till de du inte umgås nära med annars

– Var hellre utomhus än inomhus

– Träffa inte andra när du är sjuk (KH betalar tillbaka avgifter vid behov)

Du ska vara symptomfri för att komma till Höjden och stanna hemma om du har haft kontakt med personer som insjuknat.

Kvinnohöjdens medlemsmöte 7 juni beslutade att i sommar sätts en begränsning på att maximalt 20 kvinnor (vuxna samt flickor över 12 år) får vistas på KH samtidigt. Barn 0-12 år räknas inte.

Detta antal är baserad på en bedömning av storleken på våra gemensamma lokaler, och antal rum.

SÄRSKILDA STÄD/HYGIENREGLER

Flytande tvål (fri från färg och parfym, pga allergier) på alla toaletter och i köket. Inga frottéhanddukar på toaletter, inga handdukar i köket. Alla uppmanas använda pappershanddukar. Egen handduk används på rummet och i duschen.
Handspritflaskor utspridda i samlingsrum, hall, kök, hygienutrymmen mm.
Desinficera handtag och andra relevanta ytor, med ytsprit på pappershandduk, minst

3 GGR/DAG i allmänna utrymmen. Städa ditt rum noggrant när du ska åka, desinficera handtag mm. Använd engångshandskar vid städning.

MATLAGNING

Engångshandskar för att hantera den mat som inte ska upphettas, som t ex sallad, bröd, ost mm. Sprid ut er. Stå ute och gör sallad etc.
Laga helst mat med de du umgås med i vanliga fall. Försök att vara så få som möjligt samtidigt vid matlagning, max 3 personer, och övriga håller sig borta från köket.

MATSERVERING

Ingen buffé, inga köer, glesa ut sittplatserna till armlängds avstånd, sitt vid olika bord. Inget onödigt spring i och mellan rummen. Istället dukas serveringsfat fram vid flera bord. Även tallrikar, bestick, glas dukas fram av matlagarna. Ta maten med egna bestick istället för uppläggsbestick. De som dukar lägger ut extra bestick på varje bord, för att det ska vara möjligt att ta om av maten med egna bestick.  

Sitt gärna utomhus, även där med armlängds avstånd. Det blir alltså möjligt att äta utomhus utan att alls behöva gå in i matsalen!

Om du vill ät ute även vid dåligt väder, ta med tjocka kläder och vindjacka, regnkläder. Kvinnohöjden har gott om filtar!

Vid naturskola för barn blir det många personer till maten, det kan vara lämpligt att överväga indelning i två matlag på separata tider, alternativt att äta ute som ett äventyr. Det bör vara 2 meter mellan borden och armlängds avstånd mellan personer (som inte är från samma familj).

DISK

Alla lämnar tallrikar osv på matbordet. Diskgruppen dukar av allt, med engångshandskar. Tvätta eller diska aldrig på lägre temperatur än 60 grader. På diskmaskiner använder vi programmet som står för kastruller mm, vilket är 70 grader.

KAFFE/FRUKT/MELLANMÅL

Termosar med kaffe, hett vatten och mjölk (för att hålla kylan) samt tepåsar ställs fram på bord på verandan och på framsidan utomhus. Likaså fruktskålar och gärna kylväskor med
t ex mellanmålsmörgåsar eller kaffebröd efter deltagarnas behov och önskemål.

MÖTEN/UMGÄNGE

Om möjligt utomhus, om inomhus i rymlig lokal med begränsat antal. Dela upp i smågrupper vid behov.

PROMENADER OCH BAD

Håll minst armlängds avstånd till varandra (se affisch). Gäller även på badflotten/brygga.

DUSCH OCH BASTU

Undvik att byta om i omklädningsrummet, byt på rummet. Duscha så få som möjligt samtidigt, vänta ovanför trappan eller på farstubron. Bastun hålls avstängd pga att den är så liten, så nära duscharna och därmed en onödig smittrisk. Tänk på att ett alternativ till dusch kan vara att tvätta dig utomhus, med tvättfat och handduk eller att bada i sjön med tvål.

Om du blir sjuk:

gäller även lindriga luftvägssymtom, håll dig på rummet, eller ute på betryggande avstånd från andra personer, tills du ser om du blivit bättre, eller om det är dags att planera hemresa.

ÅTGÄRDER VID SYMTOM PÅ COVIDINFEKTION
Lämna inte ditt rum, utan ring genast till häxa, kursledare eller kamrat!

Den du först får tag i ansvarar för att häxor och kursledare/igångsättare genast informeras. De ordnar att mat och dryck levereras till din rumsdörr, samt att vi sätter en lapp på din dörr, samt korridordörr om misstänkt covidinfektion.

Om man blir sjuk med covidinfektionssymtom ansvarar en för att ta sig därifrån om möjligt.

I undantagsfall skulle en situation kunna uppstå när en kvinna med symtom inte kan åka från Kvinnohöjden. I så fall får häxor och kursledare/igångsättare hantera situationen tills hemresa kan ordnas. 1177 kontaktas för råd.

Om någon blir sjuk, men inte har möjlighet att åka hem:
Informera alla. Spärra av det rummet och rummen intill. Låt friska kvinnor som har rummen nära flytta till annat ledigt rum.
Flytta inte på den sjuka kvinnan, då blir det ännu fler rum som ska desinficeras.
Avdela en toalett till den sjuka kvinnan, som inte friska kvinnor använder.
Sjukrummet stängs av och vädras några dagar efter att kvinnan har åkt därifrån. Därefter städas det enligt de råd som vi kan få från sjukvårdsupplysningen 1177.

VARMT VÄLKOMMEN TILL EN HÄRLIG, MEN LITE ANNORLUNDA, VISTELSE PÅ KVINNOHÖJDEN I SOMMAR!

2 tankar kring ”Anpassningar på Kvinnohöjden på grund av Coronapandemin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *