Kurser sommaren 2021

KORT INFORMATION OM CORONA
Vi hoppas att vi ska kunna genomföra alla sommarens kurser som planerat, men vi följer noga smittspridningläget, folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer.

Kvinnohöjden medlemsmöte den 27 maj beslutade att maxantalet personer på Kvinnohöjden under midsommarhelgen är 20 personer. Under juli och augusti kan maxantalet personer vara 30, förutsatt att alla vuxna som så önskar har möjlighet till eget rum. Barn som är 10 år eller äldre räknas med i antalet. Det finns även möjligheter att komma som gäst under juli och augusti. Ifall coronasituationen under sommaren kraftigt skulle försämras kan nytt beslut behöva tas om maxantal personer på Kvinnohöjden.

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till kvinnohojden@yahoo.se.
Flickor under 18 år har 50% rabatt på kurspriserna. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2021

• V 24: 14-19 juni Livselixir och de goda samtalen – Speglingar i försommarljus
• V 25: 20-24 juni Omhändertänksamhet
• 24-27 juni Midsommarhelg
• V 26: 27 juni-3 juli Jubileumsboksgruppen + plats för gäster
• V 27: 4-10 juli Bygg- och trädgårdsvecka
• V 28: 11-17 juli Projekt berättarvecka • Tråd, råd och textila dåd
• V 29: 18-24 juli Projektvecka
• V 30: 25-31 juli Samskapande semestervecka i naturen för feminister och barn
• V 31: 1-7 aug Tolvstegsvecka
• V 32: 8-14 aug International Tango
• V 33: 15-21 aug Äldre feminister på höjden
• V 35: 27-29 aug Höstens arbetshelg

LIVSELIXIR OCH DE GODA SAMTALEN – Speglingar i försommarljus
En introduktion till ”PRANA VIDYA” (kunskapen om Livskraften). En tantrisk meditation där du lär dig att samla och rikta din energi för att hela dig själv. Övas i sittande eller liggande ställning.
Det praktiserar vi på förmiddagen.
Eftermiddagarna är fria med plats för gemensamma aktiviteter och Skymningstimmen bjuder på samtal och delad eftertanke.. Vi väljer tema…
Kursen välkomnar alldeles särskild kvinnor över 60…
Tid: 14-19 juni (mån-lör)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

OMHÄNDERTÄNKSAMHET
Våra liv består till stor del av tankar och känslor. En del är jobbiga och kräver sin energi. Konsten är att göra det som känns meningsfullt, handla utifrån vad som är viktigt för dig i livet och hitta en bra väg framåt, samtidigt som det jobbiga får finnas. Sinnesupplevelser och närvaro som naturen ger oss utgör grunden för upplevelsebaserade övningar, och egna och gemensamma reflektioner. Du får egen tid på egen naturplats, men också tid tillsammans och runt elden. Naturen blir vår kurslokal.
Tid: 20-24 juni (sön-tors)
Pris: 1800 kr (inkl kost o logi)

MIDSOMMARFIRANDE
Fira midsommar i kvinnors sällskap. Vi välkomnar sommaren genom att smycka med blommor och blad. Vi sjunger, dansar, leker och äter god mat tillsammans. Under lördagen planerar vi, utifrån allas önskemål, utflykter per cykel, kanot, roddbåt, bil eller promenad. Naturligtvis kan vi även ha aktiviteter på Kvinnohöjdens hemmaplan.
Ni som har möjlighet är välkomna från torsdag kväll för att hinna landa och få en lugnare start innan midsommarfirandet börjar. Ange ankomstdag i din anmälan. Tag gärna med dig sångtexter, musikinstrument och roliga idéer.
Tid: 24-27 juni (tors-sön)
Pris: 330 kr/dygn för medlemmar, 360 kr/dygn för icke medlemmar (inkl kost och logi)

JUBILEUMSBOKSGRUPPEN PÅ KVINNOHÖJDEN
Plats för gäster.
Tid: 27 juni-3 juli (sön-lör)
Pris: 300 kr/dygn för medlemmar, 330 kr/dygn för icke medlemmar (inkl kost och logi)

BYGG- OCH TRÄDGÅRDSVECKA
Kvinnohöjdens sidofasad (mot biblioteket) ska stråla i ny färg efter den här veckan – vi jobbar från en mycket stabil och säker byggnadsställning med att borsta, skrapa och måla och renoverar dessutom fönstren.
Samtidigt längtar rabatterna, ogräset och djungeln runt Kvinnohöjden efter gröna fingrar och klippare.
Som sidoprojekt ska vi bygga en gunga och/eller uteträningsredskap.
Vi arbetar tillsammans sex timmar varje dag, med en siesta mitt på dagen, så det finns gott om tid för till exempel sol och bad vid sagolika sjön Runn. På kvällarna finns det tid för musik, dans och annat spektakel som vi kan bjuda varandra på. Ta gärna med instrument, musik och dikter!
Tid: 4–10 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

PROJEKT BERÄTTARVECKA
En vecka för författare, poeter, serietecknare, konstnärer och filmskapare eller helt enkelt alla som tampas med en manusprocess eller en berättelse. Vi samlas varje förmiddag för runda och textsamtal, där vi hjälper varandra att komma vidare i våra konstnärliga processer. På eftermiddagarna finns utrymme för eget arbete.
Tid: 11-17 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

TRÅD, RÅD OCH TEXTILA DÅD
Alla har en relation till textil, hur ser din ut? Vi utrotar trista ”rätt och fel”, istället har vi roligt!
Det finns plats och tid för allt textilmässigt! Nybörjarvirkning till exempel mormorsrutor, ta hand om symaskinen, sy en necessär eller kasse av återanvända tyger, virka med ståltråd, pärlor eller annat avancerat för de som vill, brodera budskap till Kvinnohöjdens matsalstextiltavla, sy och laga med enkla stygn…
Vi jobbar mot slit och släng och lär oss istället hur vi kan laga, sy om och återbruka. Vi hittar nya funktioner för gamla textilier, och tar tillvara dessa på fantasifulla sätt. Vi berör textila miljöfrågor i ett internationellt perspektiv: reduce- reuse- recycle. Råd och tips! Vi lär av och inspirerar varandra.
Kom med dina idéer och önskemål, tillsammans skapar vi veckans upplägg!
Kursen passar såväl nybörjare som erfarna och både vuxna, ungdomar och intresserade barn.
Tid: 11-17 juli (sön–lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

PROJEKTVECKA
Din egen vecka då du ägnar dig åt det du sällan hinner med i vardagen. Ta med dig den oskrivna texten, det tomma skissblocket, den olästa boken, det halvfärdiga broderiet, de osorterade bilderna, dragspelet eller klarinetten. Du gör det du vill och har lust med. Större delen av tiden arbetar vi med vårt eget och i slutet av veckan ges tillfälle att, för den som vill, presentera sitt projekt.
Tid: 18-24 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

SAMSKAPANDE SEMESTERVECKA I NATUREN FÖR FEMINISTER OCH BARN
Längtar du efter en inspirerande, avkopplande och rolig vecka i naturen tillsammans med feministiska systrar, mödrar, mormödrar, barn, bonusföräldrar och andra viktiga vuxna? Då är denna vecka för dig. Tanken med veckan, där barn och vuxna umgås tillsammans på Kvinnohöjden, är att skapa rum för oss vuxna att mötas och stärkas av varandras livsberättelser och erfarenheter och samtidigt låta våra barn leka, busa, finna nya vänner och utvecklas i ett sommarparadis.
Veckan kommer att innehålla workshops, matlagning, aktiviteter tillsammans med barnen, vila och fritid. Varje dag hålls en workshop där vuxna och barn deltar tillsammans. Aktiviteten hålls utomhus om vädret tillåter. Kursledaren sätter ramarna för veckan men målet är att alla deltagare tillsammans skapar innehållet i veckan efter egna förutsättningar och önskemål. Vi delar på ansvaret för all matlagning (frukost, lunch, middag, fika), barnpassning och workshops. Vi har plats för mellan 10-15 barn och varje barn ska ha med sig minst en vuxen. Ta med kläder för alla väder, bad, lek och vila.
Tid: 25–31 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 0-3 år gratis, 4-12 år 300 kr. Flickor 13–19 år 1350 kr

TOLVSTEGSVECKA
Under en vecka fyller vi Kvinnohöjden med steg och temamöten, samtal, närvaro, god vegetarisk mat och framför allt ett tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever ett nyktert liv och de som har en önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt med fokus framåt.
Observera att det inte finns plats för gäster denna vecka.
Tid: 1-7 augusti (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

BOTH ROLE TANGO RETREAT / TANGOVECKA FÖR DUBBELROLLSDANSARE
Welcome to this summers’ tango week at Kvinnohöjden – in one form or another!
There will be several workshops every day. There will be practicas with instructors ready to help, relaxed and inclusive milongas, talks in large and smaller groups. We will be focusing on communication and presence, musicality, technique and body awareness. Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about, and we will use feministic methods to create a safe and non-hierarchical athmosphere.
We will of course also have to adapt to the prevailing covid-situation and -restrictions. That means we do not yet know how many participants and teachers we can be, and in what forms we can dance together. (Last summer we were only 13 participants and 4 teachers…)
Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have some years of tango experience – also social dancing – in both roles.
Language: Swedish / English
Teachers: Malin Backström, Henny Stridsberg
Dates: 8-14 August (Sun afternoon-Sat lunch)
Price: 2700 Skr (including accommodation and all meals)

ÄLDRE FEMINISTER PÅ HÖJDEN
Du är bjuden på en vecka med gemenskap, tema-pass förberedda av kursledarna, workshops ledda av kursdeltagarna och fria aktiviteter. Det kommer att finnas gott om tid också för promenader, bad, utflykter och vila. Efter ett och ett halvt år i pandemins skruvstäd behöver vi närhet, samtal och beröring, en kärleksfull återhämtning!
Vi följer och stödjer varandra i basgrupper tre gånger under veckan och har en morgonrunda varje dag efter frukost. För processens skull förväntas du vara med under hela veckan, även om du inte måste vara med i alla workshops som bjuds.
60+ rekommenderas.
Tid: 15-21 augusti (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds för vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta i innanfönster, ta in trädgårdsmöblerna och rusta husen inför vintern.
Vi hinner också med att samtala, äta gott och mysa vid brasan.
Tid: 27-29 augusti (fre-sön)
Pris: 300 kr (inkl kost och logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 300 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se