Kurser sommaren 2022

KURSER SOMMAREN 2022

OBS! Kursanmälan öppnar först 8 mars, inga anmälningar och inbetalningar är giltiga innan detta datum!

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till kvinnohojden@yahoo.se.
13–19 år får 50% rabatt på pris för kurser, läger och gäst. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2018

• V 21: 26-29 maj Vårens arbetshelg
• V 22: 3-6 juni Måleri och meditation • Kurs för digitala noviser
• V 23: 9-12 juni Yoga, löpning och styrka i naturen
• V 24: 12-18 juni Äldre feminister på höjden
• V 25: 19-23 juni Omhändertänksamhet • Sång och musik
• 23-26 juni Midsommarfirande
• V 26: 26 juni-2 juli Samskapande lägervecka i naturen för feminister och barn
• V 27: 3-9 juli: Feminism och kvinnors mänskliga rättigheter • Bygg- och trädgårdsvecka
• V 28: 10-16 juli Projekt berättarvecka • Handarbete + harmoni = skön textil
• V 29: 17-23 juli Projektvecka
• V 30: 24-28 juli Täljning, träden och skogen • Improvisationsteater
• V 31: 31 juli-6 aug Tolvstegsveckan
• V 32: 7-13 aug Both role tango retreat/tangovecka för dubbelrollsdansare
• V 33: 14-20 aug Reiki och rörelse
• V 34: 26-28 aug Höstens arbetshelg

VÅRENS ARBETSHELG
Den här helgen är vi alla arbetande gäster. Vi hjälps åt med att ställa i ordning husen och trädgården inför sommarsäsongen. Du får även möjlighet att lära dig lite mer om hur t.ex vattnet stängs av/sätts på, hur värmen fungerar och hur trädgården ska tas om hand på bästa sätt.
Vi kommer även att hinna med att äta gott, ha det trevligt tillsammans, mysa framför brasan och kanske ta vårens första dopp i sjön Runn.
Tid: 26-29 maj (tors-sön)
Pris: 450 kr (inkl kost och logi)

MÅLERI OCH MEDITATION
Helgerna på Höjden handlar om att vara. Och skapa. Delvis i tystnad. Vi inleder med välviljans och självmedkänslans meditation för att vi ska komma i kontakt med vårt hjärta och intuition. Vi fortsätter med handens meditation för att starta den kreativa processen. Vi provar på olika tekniker inom abstrakt måleri och inspireras av Vedic Arts principer. Denna gång experimenterar vi även med format, struktur, collage och position. Dagarna avslutas med en rörelse och dansmeditation där vi kommer i kontakt med vår kropp.
Du kommer att vara i din rytm vilket innebär att det även finns utrymme att ta ett dopp i Runn, promenera och njuta av naturen.
Tid: 3-6 juni (fre-mån)
Pris: 1350 kr (inkl kost och logi)

KURS FÖR DIGITALA NOVISER
OBS! Inställd!
Det moderna samhället ställer större krav på digital kompetens. Känner du att du skulle vilja utnyttja tekniken men saknar kunskap? Då är den här kursen något för dig. Tillsammans kommer vi ta en grundlig titt på hur vi kan använda datorer och smartphones många funktioner. Kursen kommer till stor del utgå ifrån deltagarnas önskemål.
Är det något specifikt du skulle vilja lära dig, skicka då gärna ett mejl.
Tid: 3-6 juni (fre-mån)
Pris: 1350 kr (inkl kost och logi)

YOGA, LÖPNING OCH STYRKA I NATUREN
OBS! Inställd!
Välkommen på skön, energigivande och avslappnande träningshelg. Det erbjuds 2-3 pass om dagen. Yoga, löpning och styrketräning med kropp. Vi kör enkla yogaövningar på morgonen som mjukar upp kroppen likt honung för själen. Löpning för att träna hjärtat och konditionen och njuta av naturen. Styrketräning sker på gröna gräsmattan i solen, vi använder våra kroppar som vikt. Du kan vara med på enbart ett pass, eller flera. Vi anpassar träningen efter varandras behov. Utöver träning kommer vi ha samtal om hälsa utan pekpinnar eller krav. Hur kan vi skapa oss rutiner och lustfyllda vanor som vi mår ännu bättre av? Vilka hälsosamma liv vill leva, och hur når vi dit?
Tid: 9-12 juni (tor-sön)
Pris: 1350 kr (inkl kost och logi)

ÄLDRE FEMINISTER PÅ HÖJDEN
Välkommen till en försommarkurs för feminister 60+ på Kvinnohöjden. Årets tema är ”Livskvalitet” och “Vad behöver jag som äldre?”
Veckan är uppbyggd kring två nav. Å ena sidan tre workshop kring årets tema och tre basgruppsmöten som du förväntas delta i. Å andra sidan en hel del fritid för att njuta av egentid eller tid där vi tillsammans skapar gemensamma aktiviteter.
Tid: 12-18 juni (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

OMHÄNDERTÄNKSAMHET
Våra liv består till stor del av tankar och känslor. En del är jobbiga och kräver sin energi. Konsten är att göra det som känns meningsfullt, handla utifrån vad som är viktigt för dig i livet och hitta en bra väg framåt, samtidigt som det jobbiga får finnas. Sinnesupplevelser och närvaro som naturen ger oss utgör grunden för upplevelsebaserade övningar, egna och gemensamma reflektioner. Du får egen tid på egen naturplats och gemenskap i naturens olika ”rum”.
Naturen blir vår kurslokal.
Tid: 19-23 juni (sön-tors)
Pris: 1800 kr (inkl kost o logi)

SÅNG OCH MUSIK
OBS! Inställd!
Välkommen till några dagar fyllda av sång och musik. Vi vänder oss till alla som har en önskan om att sjunga och kanske spela tillsammans, oavsett tidigare vana och erfarenhet. Om du vill så kommer det också att finnas möjlighet att lära sig enkla ackord på gitarr eller några toner på blockflöjt.
Har du något eget instrument, ta gärna med det.
Tid: 19-23 juni (sön-tors)
Pris: 1800 kr (inkl kost o logi)

MIDSOMMARFIRANDE
Kom och fira midsommar i kvinnors sällskap. Vi välkomnar sommaren genom att smycka Kvinnohöjden med blommor och blad. Vi sjunger, dansar, leker och äter god mat tillsammans. Under lördagen planerar vi, utifrån allas önskemål utflykter per cykel, kanot, roddbåt eller bil. Kanske bara promenader i omgivningarna eller andra aktiviteter på Kvinnohöjdens hemmaplan. Ni som har möjlighet är välkomna från torsdag kväll för att vi ska hinna landa och få en lugnare start innan midsommarfirandet. Tag gärna med dig sångtexter, musikinstrument och idéer på roliga aktiviteter.
Tid: 23-26 juni (tors-sön)
Pris: 350 kr/dygn (inkl kost och logi)

SAMSKAPANDE LÄGERVECKA I NATUREN FÖR FEMINISTER OCH BARN
Längtar du efter en inspirerande, avkopplande och rolig vecka i naturen tillsammans med feministiska systrar, mödrar, mormödrar, barn, bonusföräldrar och andra viktiga vuxna? Då är denna vecka för dig. Tanken med veckan, där barn och vuxna umgås tillsammans på Kvinnohöjden, är att skapa rum för oss vuxna att mötas och stärkas av varandras livsberättelser och erfarenheter och samtidigt låta våra barn leka, busa, finna nya vänner och utvecklas i ett sommarparadis.
Veckan kommer att innehålla lek, äventyr, matlagning, aktiviteter tillsammans med barnen, vila och fritid. Aktiviteten hålls utomhus om vädret tillåter. Alla deltagare, stora och små, skapar veckans innehåll efter egna förutsättningar och önskemål. Vi delar på ansvaret för all matlagning (frukost, lunch, middag, fika), barnpassning och workshops. Vi har plats för mellan 10-15 barn och varje barn ska ha med sig minst en vuxen (gärna flera). Barn som deltar måste ha fyllt fyra år (okej att ta med yngre barn som ej är deltagare). Ta med kläder för alla väder – bad, lek och vila. Vi sätter ramar och regler för veckan tillsammans.
Tid: 26 juni-2 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 0-3 år gratis, 4-12 år 300 kr. Flickor 13–19 år 1200 kr

FEMINISM OCH KVINNORS MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Under den här veckan tittar vi på feminism på ett djuplodande men ändå lättillgängligt sätt. Alla kvinnor kan delta oavsett tidigare kunskap. Vi kommer att ha både ett globalt och ett mera lokalt perspektiv. Vi återupptäcker visioner som feminister processade fram och segrar de uppnådde tillsammans under olika delar av 1900-talet. Kön och könsidentitet är högaktuella frågor i och med dagens trans/queerideologi. Vi kommer att fördjupa oss i dessa också.
Kursen genomsyras av de feministiska tankarna om att ”det personliga är politiskt ” och ”ingen kvinna är fri förrän alla kvinnor är fria”. Vi tittar på kvinnors mänskliga rättigheter och vad de innebär. Varför är de viktiga och på vilket sätt hotas de idag? Vi granskar ideologier som påstås vara feministiska och diskuterar hur väl de lever upp till detta. Vilka konsekvenser får till exempel jämställdhet för kvinnor? Mycket av kursen består av samtal men de kommer att varvas med lek och olika kreativa uttryck. Fri tid för bad, vila med mera värnas också.
Tid: 3–9 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost o logi)

BYGG- OCH TRÄDGÅRDSVECKA
Våra rabatter, ogräset och grönskan runt Kvinnohöjden längtar efter gröna fingrar och klippare. Vi planerar också att snickra på och runt badbryggan. Röja och rusta upp båthuset för att vår plats vid vattnet ska bli finare och mer tillgänglig. Likaså ropar våra vackra hus efter händiga händer som vill göra lite mindre projekt – både invändigt och utvändigt.
Vi arbetar tillsammans sex timmar varje dag, med en siesta mitt på dagen, så det finns gott om tid för till exempel sol och bad vid sagolika sjön Runn. På kvällarna finns det tid för musik, dans och annat som vi kan bjuda varandra på.
Ta gärna med instrument, musik och dikter!
Tid: 3–9 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

PROJEKT BERÄTTARVECKA
En vecka för författare, poeter, serietecknare, konstnärer och filmskapare eller helt enkelt vem som helst som tampas med en berättelse. Vi samlas varje förmiddag för runda och textsamtal, där vi hjälper varandra att komma vidare i våra konstnärliga processer. Få nya perspektiv på din egen text genom att lyssna på andras och få deras blick på din text utifrån dina egna behov.
Övrig tid kan du låta flitens lampa lysa eller bara gå ner till sjön för ett dopp.
Tid: 10-16 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

HANDARBETE+HARMONI=SKÖN TEXTIL
En kurs med fokus på en avspänd kropp och ett avspänt textilt skapande!
Morgonrörelse ute på gårdsplanen i form av enkel tai chi/chi gong. Sedan skapar vi i lugn takt, korta gemensamma genomgångar av t ex broderi, virkning, lagning, sömnad. Vi sitter ute eller inne efter vädret, på stranden, i skogen, i trädgården. Tid till bad och promenad efter lunch. Gemensam fika och textilprat. Stretch och avspänning för händer och armar och ergonomiknep. Studiebesök en eftermiddag om så önskas. De som vill kan brodera på Selma Lagerlöf- broderiet till biblioteket vi påbörjade 2021. Du kan också ta med ett eget projekt. Kursen passar lika bra för nybörjare som erfarna, unga och gamla! Visst material ingår, annat tas med efter överenskommelse.
Tid: 10-16 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

PROJEKTVECKA
Din egen vecka då du ägnar dig åt det du sällan hinner med i vardagen. Ta med dig din oskrivna text, det tomma skissblocket, det halvfärdiga broderiet, de osorterade bilderna, dragspelet eller klarinetten. Du gör det du vill och har lust med. större delen av tiden arbetar vi med vårt eget och i slutet av veckan ges tillfälle att, för den som vill, presentera sitt projekt.
Tid: 17–23 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

TÄLJNING, TRÄDEN OCH SKOGEN
Tid att tälja tillsammans i vilsamt skapande! Du kan tillverka användbara föremål eller bara tälja för att hitta träets egen form. Vi kommer också att vara ute i skogen, både för att hämta material till det vi ska göra eller bara för att “se” och vara i skogen. Oavsett om du är nybörjare med kniv, såg och yxa eller mycket erfaren är du lika välkommen. Det vi kan vill vi gärna dela med oss av och du som kommer får gärna göra detsamma. Ta gärna med föremål som du har gjort som tips till oss andra!
Tid: 24–28 juli (sön-tors)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

IMPROVISATIONSTEATER
Dessa dagar är det fokus på det lekfulla, spontana och det kreativa. Med improvisationsteater kommer vi lära oss att använda vår fantasi för att utveckla vår spontanitet och våga lita på våra egna idéer. På ett lekfullt och kravlöst sätt går vi igenom grunderna i improvisationsteater. Med skratt och värme övar vi oss att sluta prestera och njuter istället av upplevelsen av ovisshet. Och samtidigt har vi vansinnigt roligt. Med leken och skratt som verktyg skapas möjligheter att på ett tryggt och prestigelöst sätt utveckla sig själv.
Tid: 24–28 juli (sön-tors)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

TOLVSTEGSVECKAN
Under en vecka fyller vi Kvinnohöjden med steg och temamöten, samtal, närvaro, god vegetarisk mat och framförallt ett tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever nyktert och dem som har det som önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt att fortsätta framåt. Observera att det inte finns plats för gäster denna vecka.
Tid: 31 juli–6 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

BOTH ROLE TANGO RETREAT/TANGOVECKA FÖR DUBBELROLLSDANSARE
Welcome to another tango week at Kvinnohöjden!
There will be several workshops every day. There will be practicas with instructors ready to help, relaxed and inclusive milongas, talks in large and smaller groups. We will be focusing on communication and presence, musicality, technique and body awareness. Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about, and we will use feminist methods to create a safe and non-hierarchical athmosphere.
We will of course have to adapt to the prevailing covid-situation, and will inform the participants in advance of any restrictions/precautions.
Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have some years of tango experience – also social dancing – in both roles.
Language: Swedish/English
Teachers: Malin Backström, Henny Stridsberg, Annika Pahlén, Elodie Labonne and Samira Abutaleb Rosenlundh
Dates: 7th–13th August (Sun–Sat)
Price: 3000 Skr (including accommodation and all meals)
Registration will open March 8th 2022. You register by sending an e-mail to kvinnohojden@yahoo.se

REIKI OCH RÖRELSE
OBS! Inställd!
På denna kurs inbjuder vi dig till att upptäcka och utforska Reiki, en japansk praktik som kan öka hälsa, medkänsla och välbefinnande. Du kommer att få pröva hur Reiki vid mjuk beröring är en djupt avslappnande och stressreducerande metod, och lära dig att använda den på dig själv och andra. Reiki är också ett system för personlig och andlig utveckling.
Du får verktyg som kan hjälpa dig att förena kropp och sinne, och genom meditationer och rörelseövningar hittar du sätt att vara mer medveten och närvarande.
Det kommer att vara gott om tid till egna aktiviteter, men eftersom detta är en hel Usui Reiki Ryoho kurs (nivå 1/Shoden) förväntas du att vara med under hela veckan.
Tid: 14-20 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds för hösten och vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta i innanfönster, ta in trädgårdsmöbler, ta upp badflotten och göra annat som behövs för att Kvinnohöjden ska må bra. Vi hinner även med goda samtal, äta god mat och mysa framför brasan i biblioteket.
Tid: 26-28 augusti (fre-sön)
Pris: 300 kr (inkl kost och logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 300 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se