Kurser

KURSER SOMMAREN/HÖSTEN 2023

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till kvinnohojden@yahoo.se.
13–19 år får 50% rabatt på pris för kurser, läger och gäst. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2023

• V 20: 18-21 maj Vårens arbetshelg
• V 22: 1-4 juni Bridgehelg – OBS! Inställd!
• V 24: 15-18 juni Sjung för hälsan
• V 25: 16-21 juni Ärr
• 22-25 juni Midsommarfirande
• V 26: 25 juni-1 juli Samskapande läger för feminister och barn
• V 27: 2-8 juli Bygg- och trädgårdsvecka
• V 28: 9-15 juli Projektvecka
• V 29: 16-22 juli Min syster, min lika – Rituell dans som feministisk kroppspolitik • Handarbete + harmoni = skön textil • Yoga och natur för kvinnor 
• V 30: 23-29 juli Projekt berättarvecka • Improvisationsteater- OBS! Inställd!
• V 31: 30 juli-5 aug Tolvstegsveckan
• V 32: 6-12 aug Both role tango retreat/tangovecka för dubbelrollsdansare
• V 33: 13-19 aug Dalarna i kvinnominne • Gästvecka
• V 34: 24-27 aug Egenvård och tekniker för kroppskännedom och en holistisk hälsa – OBS! Inställd! • Gästvecka

• V 39: 29 sep-1 okt Lesbisk filmhelg
• V 40: 5-8 okt Måleri och meditation • Indisk temahelg
• V 41: 12-15 okt Gör något av dina digitala bilder • Bridgehelg
• V 43: 27-29 okt Höstens arbetshelg

VÅRENS ARBETSHELG
Den här helgen är vi alla arbetande gäster. Vi hjälps åt med att ställa i ordning husen och trädgården inför sommarsäsongen. Du får även möjlighet att lära dig lite mer om hur t.ex vattnet stängs av/sätts på, hur värmen fungerar och hur trädgården ska tas om hand på bästa sätt.
Vi kommer även att hinna med att äta gott, ha det trevligt tillsammans, mysa framför brasan och kanske ta vårens första dopp i sjön Runn.
Tid: 18-21 maj (tors-sön)
Pris: 450 kr (inkl kost och logi)

BRIDGEHELG
OBS! Inställd!
Välkommen till en bridgeträff för nya såväl som erfarna bridgespelare.
Som ”prova på” metod använder vi oss av Minibridge, en förenklad spelform, som ger en introduktion till grunderna i bridge.
Budgivning och spelföring samt spelformer och poängberäkning ger en inblick i vad bridge handlar om. Vi tillhandahåller spelbrickor och budlådor och lathund för budgivning.
Vi möts runt bridgebordet för spännande givar och uppfriskande hjärngympa på köpet.
Tid: 1-4 juni (tors-sön)
Pris: 1500 kr (inkl kost och logi)

SJUNG FÖR HÄLSAN
OBS! Inställd!
Att sjunga tillsammans är rena medicinen. Det visar forskning som gjorts på sångare över hela världen. Bland några av hälsoeffekterna märks att endorfinerna rusar i höjden och du känner dig lyckligare. Lungor, tarmar och hjärta får också motion. Smygsjunger du i bilen och i duschen eller är du en van körsångare? Alla är lika välkomna. Vi sjunger utan krav och prestation, som ren friskvård. Repertoaren är blandad med utrymme för egna önskemål.
Tid: 15-18 juni (tors-sön)
Pris: 1500 kr (inkl kost och logi)

ÄRR – Ärade ärr Är
OBS! Inställd!
Under huden: strömmande livsådernät. Ovan huden: utsmyckande tatueringar, ärrvävnad. Mellan huden: livsberättande mönsterväv, hemlig skrift, uppenbarad mening.
Du är välkommen att utforska Ärandets porösa hudlager tillsammans med oss. Vi kommer att använda text (levd, författad, berättad), bildskapande, rytm/dans, helande ritualer… Förutsättningslöst och öppet hudnära.
Tid: 16-21 juni (fre-ons)
Pris: 2500 kr (inkl kost och logi)

MIDSOMMARFIRANDE
Kom och fira midsommar i kvinnors sällskap. Vi välkomnar sommaren genom att smycka Kvinnohöjden med blommor och blad. Vi sjunger, dansar, leker och äter god mat tillsammans. Under lördagen planerar vi, utifrån allas önskemål utflykter per cykel, kanot, roddbåt eller bil. Kanske bara promenader i omgivningarna eller andra aktiviteter på Kvinnohöjdens hemmaplan. Ni som har möjlighet är välkomna från torsdag kväll för att vi ska hinna landa och få en lugnare start innan midsommarfirandet. Tag gärna med dig sångtexter, musikinstrument och idéer på roliga aktiviteter.
Tid: 22-25 juni (tors-sön)
Pris: 350 kr/dygn (inkl kost och logi)

SAMSKAPANDE LÄGER FÖR FEMINISTER OCH BARN
Längtar du efter en inspirerande och rolig vecka på en trygg och mysig plats, tillsammans med feministiska systrar, mödrar, mormödrar, barn, bonusföräldrar och andra viktiga vuxna? Då är denna vecka för dig. Tanken med veckan, där barn och vuxna umgås tillsammans, är att skapa rum för oss vuxna att vara med våra barn i en kreativ miljö som också är en feministisk fristad. På Kvinnohöjden kan vi mötas och stärkas av varandras föräldraskap och livsberättelser, utbyta erfarenheter och samtidigt låta våra barn leka, finna nya vänner och utvecklas i ett sommarparadis.
Veckan kommer att innehålla lek, äventyr, matlagning, aktiviteter, vila och fritid. Dagarna består (oftast) av ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass där både barn och vuxna deltar. Alla deltagare, stora och små, skapar veckans innehåll efter egna förutsättningar och idéer. Vi hjälps åt med städning och matlagning. Enligt den feministiska pedagogiken kommer vi ha mysiga samlingar med rundor varje dag, för sammanhållning och lära känna, där både vuxna och barn deltar.
Vi har plats för mellan 10-15 barn och varje barn ska ha med sig minst en vuxen. Barn som deltar rekommenderas vara i skolåldern, cirka 6-14 år. Mindre barn kan tas med, men behöver då en extra ansvarig vuxen. Ta med kläder för olika väder och aktiviteter. Vi följer den feministiska pedagogiken och sätter ramar för veckan tillsammans. Samling sker klockan 15.00 söndagen den 25 juni.
Tid: 25 juni-1 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 0-3 år gratis, 4-12 år 300 kr. Flickor 13–19 år 1350 kr

BYGG- OCH TRÄDGÅRDSVECKA
Kan vi, vill vi törs vi? Ja!
Vi ses på Höjden och fixar trädgård, hus och vår fina badplats. Vi arbetar 6 timmar varje dag med paus för återhämtning, sol och bad.
Barn under 10 år ska ha en ansvarig vuxen som inte deltar på kursen På kvällen ger vi plats för sång, dans och andra aktiviteter.
Ta gärna med instrument, ditt favoritspel eller annat du vill dela med oss andra.
Tid: 2–8 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

PROJEKTVECKA
Här har du din egen vecka då du äntligen får tid åt det du sällan hinner med i vardagen. Ta med dig din oskrivna text, det tomma skissblocket, det halvfärdiga broderiet, de osorterade bilderna, dragspelet eller klarinetten. Du gör det du vill och har lust med. Större delen av tiden arbetar var och en med sitt eget projekt, men i slutet av veckan ges tillfälle till, att för den som vill, presentera veckans arbete.
Tid: 9–15 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

MIN SYSTER, MIN LIKA – RITUELL DANS SOM FEMINISTISK KROPPSPOLITIK
Utifrån myten om de sumeriska gudinnorna, Inanna, Ereshkigal och deras följeslagerska Ninshubur, ska vi utöva MYTERI.
Vi ska spräcka de nutida myter som begränsar våra liv och vår lust. Den rituella dansen är en form av cirkeldans och förbereds genom samtal, bildskapande och rörelseövningar. Sen dansar vi myten som rit. Då dansar alla utifrån sin lustimpuls, sin improvisation, inte enligt någon koreografi.
Dansen ger var och en möjlighet att, med fötterna i det gemensamma, komma i kontakt med och ge sitt unika uttryck av det tema MYTERIET lyft fram. Dansen baserad på den sumeriska myten blir en erfarande instruktion i hur den rituella dansen byggs upp – sedan skapar vi tillsammans vår gemensamma rituella dans.
Tid: 16-22 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

HANDARBETE+HARMONI=SKÖN TEXTIL
Med stor glädje och inspiration ser vi två kursledare fram mot att möta dig i en härlig textil djupdykning mitt i inspirerande dalanatur i ljuvligaste sommartid! En kurs med fokus på att handarbeta på ett avspänt och kreativt sätt. Du kan välja din tyngdpunkt: broderi, virkning, lagning, sömnad, stickning, eller pröva flera? Vi börjar dagarna med gemensam morgonrörelse ute på gårdsplanen. Sen jobbar vi inne eller ute i trädgården. Gemensamma genomgångar av olika textila tekniker efter önskemål, lär om material och färger. Stretch och ergonomiknep för uthålligt handarbete. Ev. studiebesök en eftermiddag. De som vill kan brodera på Selma Lagerlöf- broderiet till biblioteket vi påbörjade 2021. Du kan också ta med eget projekt. Kursen passar både nybörjare och vana. Visst material tas med efter överenskommelse.
Tid: 16-22 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

YOGA OCH NATUR FÖR KVINNOR
Välkommen till en lugn kurs med en blandning av yoga och vistelse i naturen. Vi gör yoga tillsammans, mediterar och har mindfulnessövningar. Alla aktiviteter passar både barn och vuxna, och fokus ligger på närvaro och gemenskap. I skogen utforskar vi både det yttre och det inre livet. Vissa pass är lite mer lekfulla och livliga, och vissa lite lugnare. Det ges även mycket fri tid under dagarna, där du själv väljer om du vill bada, vila eller hitta på något annat. Inga förkunskaper krävs, du är välkommen precis som du är. Även barn är välkomna.
Tid: 20–24 juli (tors-mån)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

PROJEKT BERÄTTARVECKA
En vecka för författare, poeter, serietecknare, konstnärer, filmskapare eller helt enkelt vem som helst som tampas med en berättelse.
Vi samlas varje förmiddag för runda och textsamtal, där vi hjälper varandra att komma vidare i våra konstnärliga processer. Få nya perspektiv på din egen text genom att lyssna på andras arbete och få deras blick på din text utifrån dina egna behov.
Övrig tid kan du låta flitens lampa lysa eller bara gå ner till sjön för ett dopp.
Tid: 23-29 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

IMPROVISATIONSTEATER
OBS! Inställd!
Dessa dagar är det fokus på det lekfulla, spontana och det kreativa. Med improvisationsteater kommer vi lära oss att använda vår fantasi för att utveckla vår spontanitet och våga lita på våra egna idéer. På ett lekfullt och kravlöst sätt går vi igenom grunderna i improvisationsteater. Med skratt och värme övar vi oss att sluta prestera och njuter istället av upplevelsen av ovisshet. Och samtidigt har vi vansinnigt roligt. Med leken och skratt som verktyg skapas möjligheter att på ett tryggt och prestigelöst sätt utveckla sig själv.
Tid: 23–27 juli (sön-tors)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

TOLVSTEGSVECKAN
Under en vecka fyller vi Kvinnohöjden med steg och temamöten, samtal, närvaro, god vegetarisk mat och framförallt ett tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever nyktert och de som har det som önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt att fortsätta framåt. Observera att det inte finns plats för gäster denna vecka.
Tid: 30 juli–5 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

BOTH ROLE TANGO RETREAT/TANGOVECKA FÖR DUBBELROLLSDANSARE
Welcome to another tango week at Kvinnohöjden! There will be several workshops every day. There will be practics with instructors ready to help, relaxed and inclusive milongas, talks in large and smaller groups. We will be focusing on communication and presence, musicality, technique and body awareness. Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about, and we will use feminist methods to create a safe and non-hierarchical atmosphere.

Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have at least some years of tango experience – also social dancing – in both roles.

Language: English

Teachers and contact persons: Malin Backström, Henny Stridsberg, Annika Pahlén, Elodie Labonne
Dates: 6th–12th August (Sun–Sat)
Price: 3000 Skr (including accommodation and all meals)
Registration will open March 8th 2023. You register by sending an e-mail to kvinnohojden@yahoo.se

DALARNA I KVINNOMINNE
En spännande kurs med spaningar i okända och kända hörn av landskapet med nyfikna glasögon!
Vi låter oss inspireras av Selma, Hilma, Karin och Ottilia, kulturskapande kvinnor med anknytning till Dalarna som var föregångare på sin tid.
Under några av kursdagarna reser vi runt med bil och gör ett par studiebesök, med lunch på restaurang. På plats på Kvinnohöjden läser vi, ser på bilder och film, samtalar samt prövar på enkla övningar: (i grupp eller enskilt) skrivande, målning, collage, lokalt textilhantverk och kanske lite folkdans?
Tid: 13–19 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost o logi)
Till detta tillkommer utgifter för studiebesök, transport och uteluncher.

GÄSTVECKOR (V33 och V34)
Augusti är en fin tid att vara gäst på Kvinnohöjden! Fint väder, varmt i sjön och lite mer rofyllt på höjden och inte lika fullt som tidigare på sommaren. Välkommen som gäst under vecka 33 och 34 och gör din egen grej några dagar, eller en vecka eller två!
Tid: 13–26 augusti (sön-lör)
Pris: 370 kr/dygn icke medlemmar, 340 kr/dygn medlemmar (inkl kost och logi)

EGENVÅRD OCH TEKNIKER FÖR KROPPSKÄNNEDOM OCH EN HOLISTISK HÄLSA
OBS! Inställd!
Zayera och Alejandra bjuder in dig till en långhelg med fokus på hälsa och kroppskännedom utifrån ett holistiskt perspektiv.
Vi utövar samtliga programpunkter tillsammans, yoga, andningsövningar, workshop i vad det innebär med en god hälsa för dig själv, ökar vår självkännedom, hur kost och näringslära påverkar oss för bättre hälsa och energi samt vad erbjuder olika moment av egen vård för att ta med hem.
Programmet anpassas utifrån deltagarens behov och förutsättningar. Alla kan delta utifrån sin egen förmåga.
Tid: 24–27 augusti (tors-sön)
Pris: 1500 kr (inkl kost och logi)

LESBISK FILMHELG
Välkommen till en helg späckad med lesbiska filmer. Vi väljer gemensamt ut filmer som vi sedan diskuterar och reflekterar kring. Kanske blir det även lite mys vid brasan och någon höstpromenad.
Tid: 29 september–1 oktober (fre-sön)
Pris: 800 kr (inkl kost o logi)

MÅLERI OCH MEDITATION
Denna helg handlar om att vara. Och skapa. Delvis i tystnad för ge utrymme till den egna kreativa processen. Vi inleder med välviljans och handens meditationer för att vi ska komma i kontakt med vårt hjärta, intuition och kreativitet. Vi provar på olika tekniker inom abstrakt måleri och inspireras av Vedic Arts principer. Dagarna avslutas med en rörelse och dansmeditation där vi kommer i kontakt med vår kropp. När vi målar följer vi vår intuition och kan även skapa nya bildvärldar utifrån egna medhavda fotografier. Före lunch ges den som vill utrymme att reflektera kring sin process i en runda.
Du kommer att vara i din rytm vilket innebär att det även finns utrymme att ta dopp i Runn. promenera och njuta av naturen.
Alla är välkomna, både du som varken hållit i en pensel och du som har erfarenhet av måleri och/eller meditation. Oavsett tidigare erfarenhet är du och ditt skapande i centrum utan jämförelse med andra.
Tid: 5–8 oktober (tors-sön)
Pris: 1350 kr (inkl kost o logi)

INDISK TEMAHELG
En färgsprakande och lekfull helg med indiskt tema. Vi lagar och äter indisk mat, lyssnar på indisk musik och tittar på indisk film. Det kommer även att bli tid för att vara ute i naturen för den som så önskar.
Tid: 6–8 oktober (fre-sön)
Pris: 800 kr (inkl kost o logi)

GÖR NÅGOT AV DINA DIGITALA BILDER
Det här är kursen för dig som har tagit massor av bilder med din digitalkamera eller kameramobil och sedan blir de liggande på din dator eller rentav kvar i mobilen. Vi pratar om hur man kan använda sina bilder, till exempel skapa fotoböcker, göra almanackor, använda fotoramar, dela med sig i olika forum på nätet som Facebook, Instagram med mera.
Det kommer även att bli en hel del utrymme för fotografering i Kvinnohöjdens höstfagra omgivningar.
Tid: 12–15 oktober (tors-sön)
Pris: 1350 kr (inkl kost o logi)

BRIDGEHELG
Välkommen till en bridgeträff för såväl nya som erfarna bridgespelare.
Som ”prova på metod” använder vi oss av Mini-bridge, en förenklad spelform som ger en introduktion till grunderna i bridge. Budgivning och spelföring ger en inblick i vad bridge handlar om.
Tid ges även till att njuta den fina naturen i höstfärger, kanske plockar vi med oss lite lingon eller en och annan höstkantarell innan hemfärden.
Vi möts runt bridgebordet för spännande givar och uppfriskande hjärngympa på köpet.
Det går även bra att ansluta till fredag kväll.
Tid: 12–15 oktober (tors-sön)
Pris: 1350 kr (inkl kost o logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds för hösten och vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta i innanfönster, ta in trädgårdsmöbler, ta upp badflotten och göra annat som behövs för att Kvinnohöjden ska må bra. Vi hinner även med goda samtal, äta god mat och mysa framför brasan i biblioteket.
Tid: 27-29 oktober (fre-sön)
Pris: 300 kr (inkl kost och logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 300 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se