Kurser

KURSER SOMMAREN OCH HÖSTEN 2024

OBS! Kursanmälan öppnar först 8 mars, inga anmälningar och inbetalningar är giltiga innan detta datum!

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till kvinnohojden@yahoo.se.
Flickor 13–19 år får 50% rabatt på pris för kurser, läger och gäst. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2024

• V 19: 9-12 maj Vårens arbetshelg
• V 23: 6-9 juni Stillhet och rörelse, vägar till skapande
                           • Virkning & Lagning
• V 25: 16-19 juni Kurs i folklig dans
                           • Gästvecka
• V 25: 20-23 juni Midsommarfirande
• V 26: 23-29 juni Samskapande kursvecka för barn och feminister
• V 27: 30 juni – 6 juli Bygg- och trädgårdsvecka
• V 28: 7-13 juli  Naturhärvaro med träd och i myt
                          • Projektvecka
• V 29: 14-20 juli Projekt berättarvecka
                         • Projektvecka kreativt måleri
• V 30: 21-27 juli Äldre feminister på Höjden
                         • Handarbete + Harmoni = Skön textil
• V 31: 28 juli-3 aug Tangovecka
• V 32: 4-10 aug Dalarna i kvinnominne
                        • En vecka för barn med berättelsen i fokus
• V 33: 11-17 aug Tolvstegsveckan
• V 34: 18–22 aug Släktforskning för kvinnor med polska eller tyska förfäder

🍁🍁🍁 Höstens program 🍁🍁🍁

• V 39: 27-29 sep Lesbisk filmhelg
• v 40: 4-6 okt Höstweekend med Italiensk matlagning
• V 43: 25-27 okt Höstens arbetshelg

VÅRENS ARBETSHELG
Den här helgen är vi alla arbetande gäster. Vi hjälps åt med att ställa i ordning husen och trädgården inför sommarsäsongen. Du får även möjlighet att lära dig lite mer om hur t.ex vattnet stängs av/sätts på, hur värmen fungerar och hur trädgården ska tas om hand på bästa sätt.
Vi kommer även att hinna med att äta gott, ha det trevligt tillsammans,
mysa framför brasan och kanske ta vårens första dopp i sjön Runn.
Tid: 9-12 maj (tors-sön)
Pris: 450 kr (inkl kost och logi)

STILLHET OCH RÖRELSE, VÄGAR TILL SKAPANDE
Under denna långhelg hämtar vi kreativ inspiration från meditation, rörelse och Vedic Arts principer. Vi börjar dagen i stillhet med medkänslan och han meditationer för att komma i kontakt med vårt hjärta, intuition och kreativitet. Vi målar sedan fram till lunch under tystnad. Efter lunch finns möjlighet att reflektera kring den egna processen i en runda. Därefter låter vi dans och rörelse inspireras oss vidare i måleriet. Alla är välkomna oavsett förkunskaper
Tid: 6-9 juni (tors-sön) (tors 17:00 – sön 13:00)
Pris: 1500 kr (exklusive konstnärsmaterial – du behöver ta med eget)

VIRKNING & LAGNING
Hitta ett favoritnystan i vår garnlåda och lär dig nya kul virktekniker och lätta men spännande sätt laga kläder. Du väljer vad du vill göra och kursen passar både nybörjare och avancerade.
Tid: 6-9 juni (tors-sön)
Pris: 1500 kr

KURS I FOLKLIG DANS
Vill du prova på folklig dans?
Under några dagar utforskar vi tillsammans danser som tex schottis och rundpolska. Du behöver inga förkunskaper och ingen partner. Alla dansar med alla och vi turas om med att föra och följa. Hoppas att vi ses i sommar!
Tid: 16-19 juni (sön-ons)
Pris: 1500 kr

GÄSTVECKA
Juni är en fin tid att vara gäst på Kvinnohöjden! Fint väder och lite mer rofyllt på höjden och inte lika fullt som senare på sommaren. Välkommen som gäst under vecka 25 och gör din egen grej några dagar!
Pris: 370 kr/dygn (inkl kost och logi) icke medlemmar, 340 kr/dygn medlemmar
Tid: 16-19 juni (sön-ons)

MIDSOMMARFIRANDE
Kom och fira midsommar i kvinnors sällskap. Vi samskapar denna helg, det blir vad vi gör det till, tillsammans, utan igångsättare. Tag gärna med dig sångtexter, musikinstrument och idéer på roliga aktiviteter.
Du behöver anmäla dig senast 16 juni för att vi ska kunna planera inköp
Varmt välkommen!
Tid: 20-23 juni (tors-sön)
Pris: 350 kr/dygn (inkl kost och logi)

SAMSKAPANDE KURSVECKA FÖR BARN OCH FEMINISTER
Längtar du efter en inspirerande och rolig sommarvecka på en trygg och mysig plats tillsammans med ditt/dina barn? Då är detta kursveckan för dig. Kvinnohöjdens barnvecka är en vecka fylld av lek, utvecklande samtal och möten där feministiska vuxna och deras barn skapar veckans innehåll tillsammans efter egna förutsättningar och idéer. Vi hjälps åt med städning och matlagning och enligt den feministiska pedagogiken blir det samlingar med rundor varje dag. I rundorna deltar både vuxna och barn då vi lägger stor vikt vid gruppens sammanhållning och att lära känna varandra.
Vi har plats för mellan 10-15 barn och varje barn ska ha med sig minst en vuxen.
Barn som deltar rekommenderas vara i skolåldern, cirka 6-14 år. Mindre barn kan tas med, men behöver då en extra ansvarig vuxen. Ta med kläder för olika väder och aktiviteter. Vi följer den feministiska pedagogiken och sätter ramar för veckan tillsammans.
Tid: 23-29 juni (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 4-12 år 300 kr – Flickor 13–19 år 1350 kr

BYGG- OCH TRÄDGÅRDSVECKA
Tid att ta hand om henne, vår fina kursgård! Större och mindre projekt finns att välja på i både trädgård och hus. En husvägg ska målas och hängrännor sättas upp. Vid sjöboden finns också mer att göra liksom med trädgårdens buskar och rabatter. Vi arbetar 6 timmar varje dag och har paus för vila, sol och bad. På kvällen finns plats för sång, dans och andra aktiviteter. Ta gärna med instrument, spel eller annat som du vill dela med oss andra!
Barn under 10 år ska ha en ansvarig vuxen som inte deltar i kursen.
Tid: 30 juni – 6 juli (sön-lör) Kursstart kl 15 på söndagen
Pris: 900 kr (inkl kost och logi)

NATURHÄRVARO MED TRÄD OCH I MYT
Välkommen till en lekfull vecka där vi kommer att utforska vår inre och yttre natur, speciellt vårt intima släktskap med träd.
I vår utforskning flätar vi samman shinrin yoku, bild- och formskapande, plockar ätbarheter i skog- och mark samt berättande samtal, myter och väsen genom meditation i rörelse och rit.
Tid: 7-13 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr

PROJEKTVECKAN
Äntligen är det tid att ägna dig åt dina bortglömda lustar:
* dammiga anteckningar?
* USB-minnen som dansar polska i dina lådor?
* yoga på schema?
* hantverk; prova på, utveckla eller fördjupa?
* flöjten som ligger i sitt fodral?
* bara andas, bara vara….?
* eller—-?
Större delen av vår tid använder var och en till sitt eget projekt. Men vi börjar dagarna med en gemensam samling där rum finns för en runda. Och vi kommer att samlas i basgrupper vid ett antal tillfällen. I slutet på veckan kommer det att finnas möjlighet att presentera de olika projekten för varandra.
Du är varmt välkommen!
Tid: 7-13 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

PROJEKT BERÄTTARVECKA
En vecka för författare, poeter, serietecknare, konstnärer, filmskapare eller helt enkelt vem som helst som tampas med en berättelse.
Vi samlas varje förmiddag för runda och textsamtal, där vi hjälper varandra att komma vidare i våra konstnärliga processer. Få nya perspektiv på din egen text genom att lyssna på andras arbete och få deras blick på din text utifrån dina egna behov.
Övrig tid kan du låta flitens lampa lysa eller bara gå ner till sjön för ett dopp.
När: 14-20 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

PROJEKTVECKA KREATIVT MÅLERI
En vecka för dig som vill avsätta en vecka till egna projekt i kreativt måleri.
Vi samlas varje morgon för välviljans och handens meditationer innan vi sätter igång med egna kreativa projekt. Varje dag efter lunch har vi en runda där det finns utrymme att reflektera kring den kreativa processen Vissa dagar erbjuds en aktiv rörelse och dans meditation innan middag. I slutet på veckan kommer det att finnas möjlighet för den som vill att visa och reflektera kring valda målningar.
När: 14-20 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr (inkl kost och logi)

ÄLDRE FEMINISTER PÅ HÖJDEN
Är en vecka för 60+ kvinnor på Höjden. Vi tar hand om oss och lär oss nya färdigheter av varandra. Alla delar med sig av något hon kan och tycker är roligt. Ha gärna förslag på ämnen vi kan ta upp under veckan! Det är ett läger, inte en kurs. Med aktiviteter varje dag, t.ex. dans, tipspromenader och diskussioner om en film vi ser tillsammans eller en bok vi läst. Det kommer också att finnas gott om tid för sol, bad, promenader och vila.
Tid: 21-27 juli (sön-lör)
Pris: 2700 kr

HANDARBETE + HARMONI = SKÖN TEXTIL
Med glädje och inspiration möts vi i en härlig textil djupdykning mitt i inspirerande dalanatur i ljuvligaste sommartid!
En kurs med fokus på att handarbeta på ett avspänt och kreativt sätt. Du kan välja din tyngdpunkt: broderi, virkning, lagning, sömnad, stickning, eller pröva flera?
Vi börjar dagarna med morgonrörelse ute på gårdsplanen. Sen jobbar vi inne eller ute i trädgården. Minilektioner om olika textila tekniker efter önskemål, lär om material och färger. Ergonomiknep för uthålligt handarbete. Ev. studiebesök en eftermiddag.
Kursen passar lika bra för nybörjare och textilvana!
Tid: 21-27 juli (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

TANGOVECKA
Both Role Tango Retreat / Tangovecka för dubbelrollsdansare Welcome to an international tango week at Kvinnohöjden! A typical day at Kvinnohöjden consists of: – tango workshops including figures, communication and presence, musicality, technique and body awareness – talks in large and smaller groups – practicas with instructors ready to help – cooking activities – relaxed and inclusive milongas – dedicated bodywork and tango technique sessions Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about, with feminist methods to create a safe and non-hierarchical atmosphere.
Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have at least some years of tango experience – also social dancing – in both roles.
Language: English
Dates: 28 July – 3 August 2024 (Sun 16pm -Sat 13pm)
Price: 3000 SEK (including accommodation and all meals)
Teachers and contact persons: Lotta Bolin, lottabohlin@hotmail.com, Henny Stridsberg, henny.stridsberg@gmail.com, Elodie Labonne, labonne.elodie@gmail.com

DALARNA I KVINNOMINNE
En spännande kurs med spaningar i okända och kända hörn av landskapet med nyfikna glasögon! Vi låter oss inspireras av kulturskapande kvinnor med anknytning till Dalarna som var föregångare på sin tid. Under några av kursdagarna åker vi på heldagsutflykt och gör studiebesök, med matsäck eller lunch på restaurang. Vi beslutar resmålen tillsammans: en fäbod? en skrivarlya? vandring till Käringberget? Många förslag finns! På plats på Kvinnohöjden kan vi läsa, se på bilder och film, samtala och pröva enkla övningar: (i grupp eller enskilt) skrivande, målning, collage, lokalt textilhantverk och kanske lite folkdans?
Kursen passar alla!
Tid: 4-10 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi). Extrakostnad för studiebesök, transport och ev. uteluncher tillkommer.

EN VECKA FÖR BARN MED BERÄTTELSEN I FOKUS
Den här veckan har vi möjlighet att tillsammans hylla berättandet. Denna vecka är för de barn i skolåldern, och deras medföljande vuxen/vuxna, som njuter av berättelser. (Det kan vara mamma, storkusin, mormor, bonusvuxen, vuxenkompis… ) Vi ses och sätter igång berättandet i olika former; inomhus men det kan även ske utomhus runt en eld. Sen kan våra berättelser vävas vidare och smälta samman till något gemensamt medan vi leker, badar, åker kanot, är på utflykt. Vi vuxna delar även livsberättelser med varandra i basgrupper. Vi lagar all mat tillsammans och samskaparveckan i feministisk anda. Det är först till kvarn som gäller och vi håller antalet barn till ca 10 för att skapa en trygg grupp och hinna lära känna varandra ordentligt. Det kommer bli ett kort förmöte online för dig som är helt ny på gården.
Tid: 4-10 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: barn av alla kön 7-12 år 300 kr. Flickor 13–19 år 1350 kr
Kontakt: Selina Eriksson, selina.eriksson@gmail.com

TOLVSTEGSVECKA
Under en vecka fyller vi Kvinnohöjden med steg och temamöten, samtal, närvaro, god vegetarisk mat och framförallt ett tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever nyktert och de som har det som önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt att fortsätta framåt. Observera att det inte finns plats för gäster denna vecka.
Tid: 11–17 augusti (sön-lör)
Pris: 3000 kr (inkl kost och logi)

SLÄKTFORSKNING FÖR KVINNOR MED POLSKA ELLER TYSKA FÖRFÄDER
Har du några tyska eller polska förfäder som du skulle vilja veta mer om? Det finns ofta luckor och tystnader i familjerna.
Du är välkommen att ta med dig alla dina frågor (och anteckningar, foton, gamla dokument). Du kommer att skapa eller rita ditt släktträd och lära dig mycket om källor och forskningsmöjligheter. Vi kommer också att leta efter dokument om dina tyska eller polska förfäder och naturligtvis kommer det att finnas gott om tid att prata om familjehistoria. Inga förkunskaper behövs. Om du vill göra din egen forskning: En bärbar dator, och det skulle vara bra om du kunde intervjua äldre familjemedlemmar i förväg och ta med foton och dokument om de finns tillgängliga.
Tid: 18–22 augusti (sön-tors)
Pris: 2000 kr (inkl kost och logi)

🍁🍁🍁 Höstens program 🍁🍁🍁

LESBISK FILMHELG
Välkommen till en helg späckad med lesbiska filmer. Vi väljer gemensamt ut filmer som vi sedan diskuterar och reflekterar kring. Kanske blir det även lite mys vid brasan och någon höstpromenad.
Tid: 27-29 september (fred-sönd)
Pris: 1000 kr (inkl kost och logi)

HÖSTWEEKEND MED ITALIENSK MATLAGNING
Tillsammans ägnar vi helgen åt italiensk mat. Vi får prova på att laga och äta traditionell vegetarisk mat från Syditalien. Monica berättar också lite om italiensk matkultur.
Tid: 4 – 6 oktober (fre-sön)
Pris: 1000 kr (inkl kost och logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds för hösten och vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta i innanfönster, ta in trädgårdsmöbler, ta upp badflotten och göra annat som behövs för att Kvinnohöjden ska må bra. Vi hinner även med goda samtal, äta god mat och mysa framför brasan i biblioteket.
Tid: 25-27 oktober (fred-sönd)
Pris: 300 kr (inkl kost och logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 300 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se