Kurser sommaren 2017

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till kvinnohojden@yahoo.se.
Flickor under 18 år har 50% rabatt på kurspriserna. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2017

• V 25: (17-22 juni) Försommardagar • Feministiskt självförsvar • Målarläger
             (23-25 juni) Midsommarfirande
• V 26: (26 juni-1 juli) Argentinsk tango
• V 27: (2-8 juli) Naturskola för barn och feminister • Arbetsvecka: Trädgård
• V 28: (9-15 juli) Byggvecka: Rusta med lusta
• V 29: (16-22 juli) Projektvecka • Projektvecka med tema berättande
• V 30: (23-29 juli) Tolvstegsvecka
• V 31: (30 juli-5 aug) Gästvecka • Djupdykning och uppdy(r)kande
• V 32: (6-12 aug) International Tango Week
• V 33: (13-19 aug) Gamla feministdamer på läger
• V 35: (1-3 sep) Höstens arbetshelg

FÖRSOMMARDAGAR PÅ KVINNOHÖJDEN
Kom som gäst!
Samordna utflykter till traktens sevärdheter och njut av Dalarnas vackra natur i försommarens skiraste grönska.
Tid: 17-22 juni (lör-tors)
Pris: medlem 260 kr/dygn, ej medlem 290 kr/dygn, kr, arbetande gäst 150 kr/dygn (inkl kost och logi)
Ev. kostnad för utflykter tillkommer.

FEMINISTISKT SJÄLVFÖRSVAR
Grunden i feministiskt självförsvar är att alla kvinnor har rätt att leva ett liv utan kränkningar och våld. Vi utgår från en feministisk förståelse av samhället där alla kvinnor är värdefulla och värda att försvara.
Feministiskt självförsvar handlar om att ta tillbaka rätten till sina egna gränser och sin egen kropp, om att vända rädsla till handling. Vi kommer tillsammans att träna på att sätta gränser och försvara oss med hjälp av tanke, röst och kropp. Vi jobbar med samtal, övningar, rollspel, lekar och slagserier. Alla övningar är utformade så att det ska passa alla kvinnor och det handlar inte om styrka och teknik utan om en vilja att försvara sig och en känsla av att känna sig värdefull. Vi kommer även att hinna med att njuta av sol, bad och umgänge.
Tid: 18-22 juni (sön-tors)
Pris: 1600 kr (inkl kost o logi)

KREATIVT MÅLARLÄGER
Kom loss och måla både fritt och mera strukturerat. Pröva frigörande övningar och varva dem med tekniktips som vi lär av varandra. Måla bilder du hittar i ditt inre eller måla av det du ser omkring dig.
Ta med ditt eget material.
Tid: 18-22 juni (sön-tors)
Pris: 1400 kr (inkl kost och logi)

MIDSOMMARFIRANDE
OBS! Fullbokad!
Välkommen till en skön midsommarhelg!
God mat, dans, visor, skogspromenader och kanske sommarens första dopp i sjön.
Tid: 23-25 juni (fre-sön)
Pris: 580 kr (inkl kost och logi)

ARGENTINSK TANGO
Vi utforskar tangon under en intensiv och meditativ vecka. Kursen är för nybörjare och för den som vill repetera grunderna; ingen nivågruppering, alla övar tillsammans. Utöver rena tangoworkshops kommer vi att arbeta med kontakt- och rörelseövningar med fokus på samspel, lyssnande och närvaro.
Den argentinska tangon handlar mycket om kommunikation, kropp och musik. Vi kommer dansa i både tät och öppen fattning. På kvällarna övar vi det vi har lärt under dagen och socialdansar. Alla får både föra och följa. Ingen danspartner behövs – vi roterar.
Kursspråk: Svenska och vid behov engelska.
Tid: 26 juni-1 juli (mån kl. 11-lör kl. 14)
Pris: 2000 kr kr (inkl kost och logi)

NATURSKOLA FÖR BARN OCH FEMINISTER
Barn och vuxna ger sig ut i naturen på gemensamma upptäcktsfärder.
Vi använder alla våra sinnen och utforskar, experimenterar och undersöker tillsammans. Vi är nyfikna och lär oss av varandra.
Efter middagen är det dags för nattning av de mindre barnen, vi sjunger barn- och vaggvisor. På kvällarna har vi vuxna tid för diskussioner och samtal. Under hela veckan samlas vi i basgrupper där vi har möjlighet att ta upp ämnen som till exempel feministiskt föräldraskap.
Vi har plats för max 10 barn. Varje barn behöver ha någon vuxen som tar ansvar för det.
Tid: 2-8 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 0-3 år gratis, 4-17 år 300 kr, dock max 600 kr/vuxen

ARBETSVECKA: TRÄDGÅRD
Den här veckan har vi fokus på hela vår stora trädgård.
Gräsmattorna ska klippas och rabatterna rensas. Vi fortsätter att tukta syrenhäckar och röja bort sly.
6 timmars arbete per dag enligt ”lustprincipen” och sen kan man ägna sig åt att sola och (förhoppningsvis) bada, cykelturer, kajak/kanotpaddling eller annan aktivitet efter eget initiativ.
Tid: 2-8 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

BYGGVECKA: RUSTA MED LUSTA
Kvinnohöjden blir äldre och behöver omvårdnad och kärlek. Denna vecka fokuserar vi på att underhålla och att göra det praktiskt och vackert, främst i annexet. Vi delar in oss i mindre grupper enligt ”lustprincipen” där du själv väljer vad du vill jobba med. Vi lagar och njuter av god mat. På kvällarna finns det tid för basgrupper, musik, dans och annat som vi kan bjuda varandra på.
Detta är en arbetsvecka med ett lägre pris vilket förutsätter att vi ger 6 timmars arbete till Kvinnohöjden per dag. Gäster är välkomna denna vecka men av säkerhetsskäl är det inte lämpligt med yngre barn.
Tid: 9-15 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

PROJEKTVECKA
Din egen vecka! Du gör det du vill, har lust till eller behov av. Större delen av tiden arbetar vi med vårt eget, vad det nu kan vara; penna, pensel, instrument, nål och tråd, den tjocka boken eller kanske studier i något som ligger dig varmt om hjärtat. Något som det inte finns tid och utrymme för i vardagen. I slutet av veckan ges tillfälle, för den som vill, att presentera sitt projekt.
Tid: 16-22 juli (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

PROJEKTVECKA MED TEMA BERÄTTANDE
Här kan författare, serietecknare, konstnärer, filmare, fotografer och vem som helst som tampas med en manusprocess eller berättelse i någon form samlas för feedback och diskussioner om gemensamma problem och lösningar. Kanske kan framtida samarbeten komma igång?
Tid: 16-22 juli (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

TOLVSTEGSVECKA
Under en vecka fyller vi gården med AA-möten, samtal, samvaro, god vegetarisk mat och framför allt tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever ett nyktert liv och de som har en önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt med fokus framåt.
Tid: 23-29 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

GÄSTVECKA
Här är möjligheternas vecka! Lustfyllt, allvarsamt, intellektuellt eller praktiskt – veckan är öppen för alla feministiska initiativ. Håll utkik på hemsidan för ev uppdatering av innehåll.
Tid: 30 juli-5 augusti (sön-lör)
Pris: medlem 260 kr/dygn, ej medlem 290 kr/dygn, kr, arbetande gäst 150 kr/dygn (inkl kost och logi)

DJUPDYKNING OCH UPPDY(R)KANDE*
Ett gemensamt kunskapande i feministisk medvetandeutvidgning, där alla berättelsekanaler är på: rörelse-, bild- och ordspråkandet. Vår trampolin: Liknande utforskningar från texternas värld, speciellt Mary Daly, Adrienne Rich och Margaret Atwood.
I vår djupdykning kommer vi att röra upp kunskapandets mytologiska bottenslam, och utifrån myten om Eurynome skapar vi tillsammans ett rituellt danshändande.
(* jmf Diving Deep and Surfacing, en boktitel av Carol P. Christ)
Tid: 30 juli-5 augusti (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

INTERNATIONAL TANGO WEEK
We invite tango women from all around the world to an international tango week!
We are offering a buffet with several workshops to choose from.
There will be practicas with instructors ready to help, relaxed and inclusive milongas, talks in large and smaller groups. We will be focusing on communication and presence, musicality, technique and body awareness. Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about. Everyone takes turns in leading and following and everyone dances with one another.
Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have at least two years tango experience, also from social dancing.
Language: English
Dates: 6th-12th Aug 2017 (Sun-Sat)
Price: 2 400 Skr (including accommodation and all meals)
NOTE! Registration for this week will open 1st of March 2017. You then register by sending an e-mail to kvinnohojden@yahoo.se.
(Since there is only room for 30 women, you have to be quick!) You don’t have to pay anything before you get a confirmation.

GAMLA FEMINISTDAMER PÅ LÄGER
En öppen vecka för oss som är gamla, riktigt gamla, uråldriga eller bara börjar bli gamla.
En stor del av våra liv är redan levda och liv finns kvar att leva. Jaha ja…! Och sen då…?
Veckan är öppen till sina former och blir helt enkelt det vi gör den till. Vi kan vara allt från dödligt seriösa till skamlöst frivola.
60+ rekommenderas.
Tid: 13-19 augusti (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds inför vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta in fönster, ta in möbler och rusta husen inför kylan.
Vi hinner också mysa vid elden, äta gott och samtala.
Tid: Tid: 1-3 sept (fre-sön)
Pris: 300 kr (inkl kost o logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 200 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se