Kurser sommaren 2018

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT GÅ KURS?
Kontakta i så fall Kvinnohöjden på telefonnummer 0243-22 37 07 eller maila till
kvinnohojden@yahoo.se.
Flickor under 18 år har 50% rabatt på kurspriserna. Läs mer under Blandad information.

Kursprogrammet finns även för nedladdning på PDF-format här.

Kursprogram2018

• V 25: (15-21 juni) Försommardagar • Feministiskt självförsvar • Kreativt målarläger
             (22-24 juni) Midsommarfirande
• V 26: (24-30 juni) International TangoWeek
• V 27: (1-7 juli) Naturskola för barn och feminister • Arbetsvecka: Trädgård
• V 28: (8-14 juli) Arbetsvecka: Bygg • Från magdans till kulstötning
• V 29: (15-21 juli) Tango för alla
• V 30: (22-28 juli) Projekt: Berättande • Fotokurs
• V 31: (29 juli-4 aug) Tolvstegsvecka
• V 32: (5-11 aug) Betonggjutning • Projektvecka
• V 33: (12-18 aug) Inanna – hon med det största hjärtat • Vedic art grundkurs del 2
• V 34: (19-25 aug) Gamla feministdamer på läger
• V 35: (31 aug-2 sep) Höstens arbetshelg

FÖRSOMMARDAGAR PÅ KVINNOHÖJDEN
Vi öppnar husen för sommarens alla aktiviteter. Vill du fixa, trixa och feja så det står härliga till – kom som arbetande gäst! Vill du hellre arbeta med ett eget projekt eller bara njuta av sommarens skiraste flor är du självklart också välkommen som gäst under dessa dagar.
Tid: 15-21 juni (fre-tors)
Pris: medlem 260 kr/dygn, ej medlem 290 kr/dygn, arbetande gäst 150 kr/dygn (inkl kost och logi)

FEMINISTISKT SJÄLVFÖRSVAR
Grunden i feministiskt självförsvar är att alla kvinnor är värda att försvara. Feministiskt självförsvar handlar bland annat om att ta tillbaka rätten till sin egen kropp, att bli medveten om sina rättigheter, att vända rädsla till handling, att bemöta olika härskartekniker, att stötta sina medsystrar. Vi kommer tillsammans att träna på att sätta gränser och försvara oss med hjälp av tanke, röst och kropp. Vi jobbar med samtal, övningar, rollspel, lekar och slagserier. Alla övningar är utformade så att det ska passa alla kvinnor och det handlar inte om styrka och teknik utan om en vilja och en känsla av att känna sig värdefull. Vi kommer även att hinna med att cykla, bada, baka, vila, läsa och umgås.
Tid: 17-21 juni (sön-tors)
Pris: 1600 kr (inkl kost o logi)

KREATIVT MÅLARLÄGER
Kom loss och måla både fritt och mera strukturerat, varva med tekniktips, vi lär av varandra. Måla bilder du hittar i ditt inre eller måla av det du ser omkring dig.
Ta med ditt eget material.
Tid: 17-21 juni (sön-tors)
Pris: 1400 kr (inkl kost och logi)

MIDSOMMARFIRANDE
Välkommen till en skön midsommarhelg!
God mat, dans, visor, skogspromenader och kanske sommarens första dopp i sjön.
Tid: 22-24 juni (fre-sön)
Pris: 580 kr (inkl kost och logi)

INTERNATIONAL TANGO WEEK
For the third year we invite tangowomen from all around the world to an international tango week! We are offering a buffet with several workshops to choose from. There will be practicas with instructors ready to help, relaxed and inclusive milongas, talks in large and smaller groups. We will be focusing on communication and presence, musicality, technique and body awareness. Together we will explore what tango at Kvinnohöjden can be about. Everyone takes turns in leading and following and everyone dances with one another.
Previous knowledge: Medium/advanced level. You should have at least two years tango experience with weekly social dancing – preferably,but not mandatory, both roles.
Language: English
Date: 24-30 June (Sun-Sat)
Price: 2400 Skr (including accommodation and all meals)
Registration: will open 1 st of March 2017. You then register by sending an e-mail to kvinnohojden@yahoo.se. You don’t have to pay anything before you get a confirmation.

NATURSKOLA FÖR BARN OCH VUXNA
Barn och vuxna kommer att upptäcka, experimentera och undersöka naturen tillsammans. Vi använder oss av våra sinnen och möjligheterna som gruppen ger. Strukturen vilar på ett grundschema med 2 naturskoleworkshops/ dag. Det finns gott om tid för egna aktiviteter som att bada, laga mat och leka med varandra. Kläder för sol och regn och ev övernattning ute behövs. Vi har plats för ca 12 barn. Barnen som deltar i workshop ska ha fyllt 3 år. Varje barn behöver ha någon vuxen som tar ansvar för det.
Varmt välkomna!
Tid: 1-7 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)
Pris barn: 0-3 år gratis, 4-17 år 300 kr, dock max 600 kr/vuxen

ARBETSVECKA: TRÄDGÅRD
Som de senaste åren ägnar vi oss åt hela vår stora trädgård. Förberedelser, som sådd av vissa grönsaker och rotfrukter, har förhoppningsvis kunnat göras av intresserade under försommaren. Gallring och ogräsrensning och en andra sådd av tex sallad, dill och rädisor i trädgårdslanden är därför aktuella arbetsuppgifter. Vi rensar också i rabatter, vid bärbuskar, trädspeglar, murar och trappor. Tuktningen av syrener fortsätter liksom en del slyröjning. Gräsklippning med klippare, trimmer och lie. I Linnés efterföljd lägger vi in kortare blomstervandringar och med floran i hand examinerar vi sedan de växter vi hittar. För morgon- alternativt kvällspigga kan vi också lägga in lite fågelskådning så att trötta kroppar får lite omväxling. Ta därför med flora och kikare om du har. Vi jobbar 6 timmar/dag. Det finns möjlighet att jobba mindre och kombinera det med att vara gäst, kontakta då igångsättarna innan.
Tid: 1-7 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

ARBETSVECKA: BYGG
Vi tar tag i olika projekt, målar, fixar och snyggar till det som behövs.
Kvinnohöjdstraditionen med 6 timmars arbetsdag gäller och vi arbetar enligt ”lustprincipen” där du själv väljer vad du vill jobba med. Det går även bra att delta med en mindre arbetsinsats än 6 timmar per dag men då får du betala en högre avgift. Kontakta igångsättare för mer information. Vi lagar och njuter av god mat.
På kvällarna finns det tid för basgrupper, musik, dans och annat som vi kan bjuda varandra på.
Tid: 8-14 juli (sön-lör)
Pris: 900 kr (inkl kost o logi)

FRÅN MAGDANS TILL KULSTÖTNING – VI UTVIDGAR KVINNOROLLEN
Många kvinnor möter motstånd om de gör saker som uppfattas som antingen för maskulina eller för sensuella. Oavsett om du har sådana erfarenheter eller inte, kan det vara frigörande att testa mer ovanliga sätt att vara kvinna – från det så kallade «ultrafeminina» till det «könsöverskridande». Vi dansar magdans, stöter kula och experimenterar med kläder och annat vi känner för. Sedan pratar vi om vad som stärker och begränsar oss som kvinnor. Lugna samtal växlat med lekfulla träningspass som vi hjälper till att anpassa efter din förmåga.
Tid: 8-14 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)
Kursen hålls på svorska.

TANGO FÖR ALLA
Vi utforskar tangon under en intensiv och meditativ vecka. Kursen är för nybörjare och fortsättare på alla nivåer. Utöver rena tangoworkshops kommer vi att arbeta med kontakt och rörelseövningar med fokus på samspel, lyssnande och närvaro. Den argentinska tangon handlar mycket om kommunikation, kropp och musik. Vi kommer att dansa i både tät och öppen fattning. På kvällarna övar vi det vi har lärt under dagen och socialdansar. Alla får både föra och följa. Ingen danspartner behövs – vi roterar.
Kursspråk: Svenska och vid behov engelska.
Tid: 15-21 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

PROJEKT BERÄTTANDE
Här kan författare, serietecknare, konstnärer, filmare, fotografer och vem som helst som tampas med en manusprocess eller berättelse i någon form samlas för feedback och diskussioner om gemensamma problem och lösningar. Kanske kan framtida samarbeten komma igång?
Tid: 22-28 juli (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

FOTOVECKA
Gillar du att fotografera? I så fall, kom med på en inspirerande fotovecka! Du är välkommen oavsett om du har värsta systemkameran eller en kameramobil. Vi går ut tillsammans och fotograferar Kvinnohöjdens vackra omgivningar eller åker iväg till något spännande utflyktsmål och om tillfälle ges kan vi även besöka en bildutställning.
Vi diskuterar motiv, komposition, uppsåt med fotograferandet och ger varandra mjuk och uppmuntrande bildkritik. Vi kommer även att diskutera hur man för över bilder från kamera till dator, bildbehandling och hur man kan dela bilder på webben, till exempel Facebook eller Instagram.
För den som är intresserad kan vi prata om hur en kamera fungerar rent tekniskt och vilka inställningar man kan göra för att få de bilder man önskar.
Tid: 22-28 juli (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

TOLVSTEGSVECKA
Under en vecka fyller vi gården med AA-möten, samtal, samvaro, god vegetarisk mat och framför allt tillfrisknande. Vi vänder oss till kvinnor som har problem med alkohol, både de som lever ett nyktert liv och de som har en önskan om att sluta dricka. Vi träffas för att ge oss själva och varandra kraft och tillförsikt med fokus framåt.
Tid: 29 juli-4 augusti (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

BETONGGJUTNING
Cement är ett mer spännande material än vad en kan tro när en ser det i broar, trappor och husgrunder. Den kan formas, förstärkas, färgas och blandas på alla upptänkliga vis – lite fantasi, kreativitet, problemlösning och kunskap så är leken med materialet igång. Vi har en hel vecka, så vi hinner gå igenom grunderna och skapa en hel del föremål att ta med hem, men också att göra en utsmyckning till Kvinnohöjden. Ta med oömma kläder.
En extra kostnad för material på 100–200 kr tillkommer.
Tid: 5-11 augusti (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

PROJEKTVECKA
Din egen vecka! Du gör det du vill, har lust till eller behov av. Större delen av tiden arbetar vi med vårt eget, vad det nu kan vara; penna, pensel, instrument, nål och tråd, den tjocka boken eller kanske studier i något som ligger dig varmt om hjärtat. Något som det inte finns tid och utrymme för i vardagen. I slutet av veckan ges tillfälle, för den som vill, att presentera sitt projekt.
Tid: 5-11 augusti (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

INANNA – HON MED DET STÖRSTA HJÄRTAT.
RITUELL DANS SOM FEMINISTISK KROPPSPOLITIK

Utifrån myterna om den sumeriska gudinnan Innana ska vi utöva MYTERI: Vi ska spräcka de uppblåsta patriarkala myter som begränsar våra liv och vår lust. Vi utgår från texter av historiens första namngivna poet, Inannas prästinna Enheduana (2285–2250 f.kr.). Den rituella dansen är en form av cirkeldans och förbereds genom berättande, bildskapande och rörelseövningar. Sen dansar vi myten som rit. Då dansar alla utifrån sin lustimpuls, sin improvisation, inte enligt någon koreografi. Dansen ger var och en möjlighet att, med fötterna i det gemensamma, komma i kontakt med och ge sitt unika uttryck av det tema MYTERIET lyft fram.
Tid: 12-18 augusti (sön-lör)
Pris: 2400 kr (inkl kost och logi)

VEDIC ART GRUNDKURS DEL 2
Vedic Art är ett sätt att närma sig den skapande varelse som finns inom oss alla genom att erbjuda en handfast metod som steg för steg för oss in i en kreativ process. När vi skapar handlar det till stora delar om att utveckla vårt seende och vad vi ser handlar om vilka vi är. I det avseendet är bildkonst en spegling av delar av oss själva. Du kan välja att gå en eller två delar av grundkursen. Men för att gå del två krävs att du gått del ett.
Tid: Tid: 17-19 augusti (fre-sön)
Pris: 800 kr (inkl kost och logi)

GAMLA FEMINISTDAMER PÅ LÄGER
En öppen vecka för oss som är gamla, riktigt gamla, uråldriga eller bara börjar bli gamla.
En stor del av våra liv är redan levda och liv finns kvar att leva. Jaha ja…! Och sen då…?
Veckan är öppen till sina former och blir helt enkelt det vi gör den till. Vi kan vara allt från dödligt seriösa till skamlöst frivola.
60+ rekommenderas.
Tid: 19-25 augusti (sön-lör)
Pris: 2100 kr (inkl kost och logi)

HÖSTENS ARBETSHELG
Kvinnohöjden förbereds inför vintern. Vi hjälps åt att göra i ordning trädgården, sätta in fönster, ta in möbler och rusta husen inför kylan.
Vi hinner också mysa vid elden, samtala och äta gott.
Tid: Tid: 1-3 sept (fre-sön)
Pris: 300 kr (inkl kost och logi)

Kursanmälan

Du anmäler dig genom att sätta in 200 kr på vårt plusgiro 2 95 23-8. Skicka samtidigt in anmälningstalongen från kursprogrammet alternativt ett vykort, brev eller e-mail med din anmälan till oss. Anmäl dig så snart som möjligt, om du vill vara säker på att komma med. Anmälan gäller från det datum du har betalat in avgiften. Det datum man betalar kan avgöra om man kommer med på kursen eller inte. Anmälningsavgiften är personlig, gäller angiven kurs och betalas endast tillbaka om kursen ställs in eller om du inte får plats.

Vi ses på Kvinnohöjden!

0243-22 37 07

kvinnohojden@yahoo.se